Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Devlet Programında küresel trendler dikkate alınmaktadır”, Özel

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Devlet Programında küresel trendler dikkate alınmaktadır”, Özel
REKLAM ALANI
21.12.2022
A+
A-

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Devlet Programında küresel trendler dikkate alınmaktadır”, Özel

Ülker Piriyeva – AZERBAYCAN
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Devlet Programında küresel trendler dikkate alınmaktadır”, – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Yeni dönemde belirlenen hedefleri gerçekleştirmek amacıyla, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın 2 Şubat 2021 tarihli Kararnamesi ile “Azerbaycan 2030: Sosyo-ekonomik kalkınma için Ulusal Öncelikler” onaylanmıştır.Bu önceliklere dayanan Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın 22 Temmuz 2022 tarih ve 3378 sayılı Kararnamesi ile onaylanmış “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin 2022-2026 sosyo-ekonomik kalkınma stratejisi”ne yansımış “İşgalden kurtarılan topraklara Büyük Dönüş” Ulusal Önceliğinin uygulanmasını sağlamak amacıyla Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in 16.11.2022 tarihli Kararnamesi ile “Azerbaycan Cumhuriyeti’nin işgalden kurtarılan topraklara Büyük Dönüşe Dair 1. Devlet Programı” onaylanmıştır.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kurtarılmış topraklarına Büyük Dönüş ile ilgili Birinci Devlet Programı tarihi bir Kararname olarak adlandırılabilir.

Böylece, Devlet Programının uygulanması, belirlenen hedefler dikkate alınarak izlenecektir. İzleme amacıyla, önlemlerin başlangıç, ara ve nihai sonuçları belirlenir. Ayrıca, Ön sonuçlar Devlet Programının uygulandığı dönemdeki her yılı, ara sonuçlar 2023, 2024 ve 2025 yıllarını ve nihai sonuçlar 2026 yılını kapsamaktadır.
Devlet Programı’nın hazırlanmasında ilerici uluslararası deneyimin, bu alandaki stratejik gelişme eğilimlerinin, işgalden kurtulmuş bölgelerin sosyo-ekonomik potansiyelinin ve dünya ekonomisinin modern zorluklarının dikkate alındığını belirtmek isterim. Devlet Programının kapsamı, Karabağ ve Doğu Zengezur ekonomik bölgelerine dahil olan topraklardan oluşmaktadır.

Ayrıca işgalden kurtarılan toprakların restorasyonu ve sürdürülebilir kalkınması için Devlet Programı çerçevesinde uygulanacak tedbirlerin hedefleri belirlenirken, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından ortaya konulan küresel kalkınma öncelikleri dikkate alınmıştır.

Nitekim stratejik önceliklere baktığımızda, Devlet Programı çerçevesinde belirlenen önceliklerin “evrensellik”, “bütüncül yaklaşım” ve “kimsenin geride kalmaması” gibi ilkelere dayanan sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve ilgili hedefleri ile uyumlu olduğunu görüyoruz.

Stratejik öneme sahip konuların esnek çözümüne hizmet eden profesyonel yönetim sistemi örneğine uygun olarak, Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı’nın 19 Nisan 2021 tarih ve 2594 sayılı su kaynaklarının verimli kullanımına ilişkin emrine göre Komisyon, işgalden kurtulan bölgelerin su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması, su tesislerinin inşası ve yeniden inşası, içme suyu ve sulama suyu temini, aynı zamanda yağmur suyu yönetimine ilişkin tedbirlerin koordinasyonunu Koordinasyon Karargahı ile birlikte sağlamakla görevlendirildi.

İşgalden kurtarılan bölgelerin yeniden inşası, restorasyonu ve sürdürülebilir kalkınması için önemli stratejik yönlerden biri bölgeyi mayın, patlamamış mühimmat ve diğer patlayıcı kalıntılardan temizleyerek nüfus, altyapı ve üretim tesisleri ile stratejik öneme sahip yapı ve binaların güvenliğini sağlamaktır. Elbette, bunun temel koşulu ise birinci sınıf gerekli alt yapının oluşturulmasıdır. İşgalden kurtarılan bölgelerin yeniden inşası ve halkın yüksek bir yaşam standardının sağlanması için gerekli altyapının oluşturulması özel bir önem taşımaktadır.

İşgalden kurtarılan bölgelerin lojistik önemini artıran yeni yolların yapım çalışmalarının çevre düzenlemesi ve inşaat işleri çalışmalarına paralel olarak sürdürüldüğünü de belirtmeliyim.

Ayrıca, Kasım 2020’den itibaren,kurtarılan topraklarda havalimanları, karayolları ve demiryollarının yapımına başlanmış ve kısa süred…

REKLAM ALANI