Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Devlet başkanı Ulusal Bilimler Akademisi binasında genç bilim insanlarıyla buluştu

Devlet başkanı Ulusal Bilimler Akademisi binasında genç bilim insanlarıyla buluştu
REKLAM ALANI
01.06.2024
A+
A-

Olaylar

İş gezileri

Devlet başkanı Ulusal Bilimler Akademisi binasında genç bilim insanlarıyla buluştu

2024

Almatı şehri

 

 

 

Almatı’ya çalışma gezisinde bulunan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev, Ulusal Bilimler Akademisi “Gylym Ordasy”nin yenilenen binasında incelemelerde bulundu ve bilim camiasıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

 

Yeniden yapılanma inşaat şirketi Qazaq Stroy tarafından gerçekleştirildi. Onarım ve restorasyon çalışmaları sırasında tarihi yapının özgün mimari görünümünün korunmasına özellikle dikkat edildi. Özellikle birçok yapı elemanı (cephe, zeminler, mermer merdivenler, iç ve dış dekorasyon) orijinal modeline göre restore edilmiştir. Ayrıca şebeke ağları ve mobilyalar güncellendi, klima ve yangın güvenlik sistemleri kuruldu. Bugüne kadar ilk etap kapsamında altı pavyonun ince işleri tamamlandı. Geriye kalan 6 pavyonun yeniden inşasının kıştan önce tamamlanması planlanıyor.

Cumhurbaşkanı konuşmasında sadece hammaddeye dayalı bir ülkenin geleceğinin olmadığını söyledi. Devlet Başkanına göre bilim insanlarına, mühendislere, mucitlere ihtiyacımız var.

– Devletlerarası rekabetin her alanda yoğunlaştığı bu zor dönemde ülkemiz yeni bir ekonomik modele geçişe başladı. Adil, kapsayıcı ve rekabetçi bir ekonomi yaratma hedefiyle yola çıktık. Bilime ve yeniliğe dayanmalıdır. Yönetilen değil, lider ülkeler arasında olmamız gerekiyor. Kısacası bilimsel potansiyelimizi arttırmalıyız. Genel olarak bu yönde çalışmalar sürüyor. Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi toplantısında bir dizi özel talimat verdim. Tüm sorunlar benim doğrudan kontrolüm altında çözülür. “Bilim ve Teknoloji Politikasına İlişkin Kanun Tasarısı” şu anda TBMM’de görüşülüyor. Dün Senato ilk okumada yasayı onayladı. Bu çok önemli ve uzun zamandır beklenen bir belgedir. Bilim yönetim sisteminin iyileştirilmesi gerekmektedir. Bilim insanlarına yönelik sosyal destek konusu ayrı bir önem taşıyor. Bu nedenle yasa, bilim camiasının çıkarlarını mümkün olduğunca dikkate alacaktır” dedi Kassym-Jomart Tokayev.

Cumhurbaşkanı, ülkede bilimin ve yüksek öğretimin geliştirilmesine yönelik alınan tedbirlere değindi. Özellikle nitelikli personel yetiştirmeye yönelik hibe sayısı son yıllarda bir buçuk kat arttı. Kazakistan’da dünyanın 12 saygın üniversitesinin şubeleri bulunmaktadır. Yakında birkaç tane daha açılacak. Giderek daha fazla üniversite bilimsel araştırmalarla ilgileniyor. Teknoloji parkları ve mühendislik merkezleri açılıyor. Her yıl 500 bilim insanı yurt dışında staj yapıyor. Bakanlık genç bilim insanlarına binlerce burs sağlıyor. Tüm bu önlemler bilimin gelişimine olumlu bir etki yapacak şekilde tasarlanmıştır.

 

Devlet Başkanı’na göre, küresel bilimsel ve teknolojik devrim bağlamında bilim adamlarının ve aydınların rolü önemli ölçüde artıyor. Ancak en zengin ülkeler bile her alanda üst düzey araştırma yapmaya gücü yetmiyor. Bu nedenle başarıya ulaşmak için öncelikli alanların belirlenmesi ve bilim camiasının, hükümetin ve iş dünyasının çabalarının yoğunlaştırılması gerekmektedir.

Kassym-Jomart Tokayev ayrıca dijitalleşme, nükleer dahil enerji, petrokimya, jeolojik keşif, makine mühendisliği, tıp, ilaç, biyoteknoloji, tarım, karayolu taşımacılığı altyapısı, su kaynakları yönetimi, acil durumların tahmin edilmesi ve uyarılması gibi alanlardaki durumu detaylandırdı. doğal ve insan yapımı doğa.

 

Ayrıca Devlet Başkanı, çevre kültürünün oluşturulması, toplumdaki ahlaki durum, aile içi şiddetle mücadele, çalışan kişinin otoritesinin artırılması, çalışkanlığın teşvik edilmesi ve mesleki niteliklerin geliştirilmesi gibi konularda da tutumunu dile getirdi.

Sonuç olarak Cumhurbaşkanı, önümüzdeki iki yıl içinde genç bilim insanlarının araştırmalarına yönelik hibe sayısının yeniden artırılacağını söyledi. Bu amaçlar için bütçeden 18 milyar tenge ayrılması planlanıyor. Ülkede bilimi ve bilim camiasını desteklemeye yönelik yeni çalışmalar yapılacağını da kaydetti.

 

 

 

Etkinliğin sonunda Kassym-Jomart Tokayev, genç bilim insanlarına yönelik sosyal desteğin devletin görevi olduğunu vurgulayarak, 10 genç bilim insanına törenle konut sertifikaları takdim etti.

Toplantıya Ulusal Bilimler Akademisi Başkanı Akhilbek Kurishbaev ve Ulusal Bilimler Akademisi Genç Bilim Adamları Konseyi Başkan Yardımcısı Shakhislam Laishkhanov da katıldı.

Cumhurbaşkanımızın genç bilim insanlarıyla buluşmasında yaptığı konuşmanın tam metnine bu linkten ulaşabilirsiniz .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

geri gelmek geri gelmek

kaynak:https://www.akorda.kz/ru/glava-gosudarstva-vstretilsya-s-molodymi-uchenymi-v-zdanii-nacionalnoy-akademii-nauk-314414

 

 

 

REKLAM ALANI