Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla Lefkoşa AKM’de düzenlenen konferans ve ödül törenine katıldı
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla Lefkoşa AKM’de düzenlenen konferans ve ödül törenine katıldı. “Tüketiciyi korumak için dolaylı vergilerin mümkün olduğunca azaltılması gerekmektedir”
Fotoğraflar
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla Lefkoşa AKM’de düzenlenen konferans ve ödül törenine katıldı.
“Tüketiciyi korumak için dolaylı vergilerin mümkün olduğunca azaltılması gerekmektedir” @ersinrtatar https://t.co/G5AUyJB55N pic.twitter.com/1XuhM9yZOI— KKTC Cumhurbaşkanlığı (@KKTCCB) March 15, 2022
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Dünya Tüketici Hakları Günü” etkinlikleri kapsamında Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde KKTC Tüketiciler Derneği tarafından, tüketicileri mağdur etmeyen ve tüketici haklarını koruyan işletmeleri ödül vererek teşvik etmek ve farkındalık yaratmak amacıyla, her yıl geleneksel olarak düzenlenen tüketici konferansı ve ödül törenine katıldı.
“Ekonominin kayıt altına alınması ve daha fazla direkt vergilendirme yapılmasına yönelik çalışmalar artırılmalıdır”
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar törende yaptığı açılış konuşmasında, KKTC Tüketiciler Derneği’nin düzenlediği törene, milletvekilliği dönemlerinden beri her yıl katıldığını kaydederek burada değerlendirmeler yapabildiğini, çalışmalara destek verebildiğini söyledi ve etkinliği düzenleyenlere teşekkür etti.
Son zamanlarda içinde bulunulan krizlerden dolayı moral ve motivasyon düşmüş olmasına rağmen, gelinen aşamada ülkenin ticari hacim ve üretiminde artış olduğuna ve dolayısıyla ticari dengeler içerisinde, yasal düzenlemelerin de desteğiyle yoğun bir tüketim sürecinin de yaşandığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Tatar, bir ülkede tüketiciyi korumak için dolaylı vergilerin mümkün olduğunca azaltılması gerektiğini belirterek kazanan, servet sahibi kişilerden direkt vergi alınması yerine; tüketicilerden katma değer, gümrük vergisi gibi dolaylı vergiler ve benzer fonlar alınmasıyla maliye gelirlerinin artırılmaya çalışılmasının büyük bir adaletsizlik olduğunu kaydetti. Dünyanın her yerinde kazanandan direkt verginin alınabildiğini, ülkede de ekonominin daha fazla kayıt altına alınabilmesi ve direkt vergilendirme yapılabilmesi için çalışmaların artırılması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Tatar, memurdan ve devletten maaş alan kişilerden yüzde 40’lara kadar vergi alındığına, ancak özel sektörde sıkıntılar yaşandığına değindi. Cumhurbaşkanı Tatar; “Devlet her kazanandan vergisini almak zorundadır. Ona göre kamu maliyesini korumak suretiyle dolaylı vergilerin, bütün vergi sistemindeki oransal olarak ağırlığının azaltılması ile tüketici korunmalıdır” dedi.
“Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı ile artan fiyatlar enflasyonu tetiklemiştir. Ancak bu enflasyonu bütün dünya yaşamaktadır”
Cumhurbaşkanı Tatar, dövizde artışla birlikte fiyatların da arttığını ancak dövizde düşüş yaşandığında da inmesi gerektiğini belirterek rekabetin önemine değindi ve bunun denetiminin Ticaret Dairesi’ne bağlı müfettişler aracılılığıyla yapıldığını belirtti.
Pandemi dönemi ve ardından gelen Rusya-Ukrayna savaşı ile artan akaryakıt ve elektrik fiyatlarının enflasyonu tetiklediğini ancak bu enflasyonun her ülkede yaşandığını hatırlatan Cumhurbaşkanı Tatar; hükümetin, bu dönemlerde ekonomik düzenlemelere gittiğini, asgari ücret ve maaşlara yapılan artışla piyasayı yönlendirmeye çalıştığını ve bu çalışmaların devam edeceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Tatar, özellikle bu zor şartlarda dar gelirli ailelerin korunması gerektiğini vurgulayarak toplumun, fedakârlığı da bilmesi gerektiğini, üst düzey grupların alt düzeyi korumak adına daha fazla fedakârlık göstermesi gerektiğini söyledi.
“Ben hiçbir zaman karamsar olmadım, bundan sonra da karamsarlığa gerek yok”
Cumhurbaşkanı Tatar KKTC ekonomisinin, üretim ve yatırımlarla bir noktaya gelebildiğini, son dönemde yaşanan pandemi ve savaş gibi krizler sonucunda zarar görmüş olmasına rağmen bu sürecin geçeceğini; önemli olanın, Anavatan Türkiye’nin de desteğiyle ayakta durabilmek ve gelecek için doğru adımları atabilmek olduğunu kaydetti.
“Ben hiçbir zaman karamsar olmadım. Bundan sonra da karamsarlığa gerek yok” ifadelerini kullanan Cumhurbaşkanı Tatar; hedeflerinin, çeşitli sektörlere yapılacak yeni yatırımlarla ülkenin gelişmesi, büyümesi ve artan milli gelirin daha adil bir şekilde paylaşılması olduğunu söyledi.
Tüketicinin korunmasının sadece fiyatları kontrol edilmesinden ibaret olmadığını da belirten Cumhurbaşkanı Tatar ülkede yaşayan, ülkeye inanan kişilerin kendi düzeyinde refahı yakalayabilmesinin; sağlık sistemi, güvenlik ve adaletin sağlanmasının önemine vurgu yaptı.
“Tüketicimizin ve halkımızın en büyük güvencesi, Anavatan Türkiye’nin bize verdiği güven ve askerinin varlığıdır”
Cumhurbaşkanı Tatar, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle dün sağlık çalışanlarını kutladığını, oradaki konuşmalarda bazı kişilerce, bazı farklı mesajların da alındığını söyleyerek; “Devlet bir yere kadar… Kaynağı, geliri belli. Fedakârlık lazım” dedi.
Kaynakların artırılması için azami ölçüde çalışmaların yürütüldüğünü ancak bunun yapılabilmesi için ilk önce KKTC’nin varlığının sürdürülmesi gerektiğini belirten Cumhurbaşkanı Tatar; “Sürekli KKTC Devleti’ne farklı anlamlarla farklı maksatlarla saldırırsanız; o zaman o devlet, devletin kurum ve kuruluşları zarar görür, tüketicinin de refahı artmaz” ifadelerini kullandı.
İlk önce devlete sahip çıkılması ve KKTC’nin varlığına inanılması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Tatar; Rusya-Ukrayna savaşında halkın saldırıya uğradığını gördüklerini belirterek; “Tüketicimizin ve halkımızın en büyük güvencesi, Anavatan Türkiye’nin bize verdiği güven ve askerinin varlığıdır. İlk önce KKTC diyorum. Ardından garantörü Türkiye diyorum. Kurum ve kuruluşlarımız, sağlık, adalet ve güvenlik diyorum” dedi.
Dosya Adı
Kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-15-mart-dunya-tuketici-haklari-gunu-dolayisiyla-9539
Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü dolayısıyla Lefkoşa AKM’de düzenlenen konferans ve ödül törenine katıldı.
“Tüketiciyi korumak için dolaylı vergilerin mümkün olduğunca azaltılması gerekmektedir” @ersinrtatar https://t.co/G5AUyJB55N pic.twitter.com/1XuhM9yZOI— KKTC Cumhurbaşkanlığı (@KKTCCB) March 15, 2022