Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Medeniyetleri Müzesi’nin açılış törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Medeniyetleri Müzesi’nin açılış törenine katıldı 08.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Medeniyetleri Müzesi’nin açılış törenine katıldı
Yayın: 08 Nisan 2022 Bugün, SİYASET Google News

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Medeniyetleri Müzesi’nin açılış törenine katıldı
08.04.2022

 

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Millî Saraylar İslam Medeniyetleri Müzesi’nin açılış törenine katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, müze açılışı öncesinde Türkiye Diyanet Vakfı tarafından Büyük Çamlıca Camii Külliyesinde düzenlenen 39. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Açılış Töreni’ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 39. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Açılış Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından düzenlenen fuarın 39’uncusunun ülkeye, millete, kültür ve sanat hayatına hayırlı olmasını diledi.

Bu yıl Ankara’da Ahmet Hamdi Akseki Camii, İstanbul’da Fatih Camii ve Büyük Çamlıca Camii’nde açılan kitap ve kültür fuarlarını ramazan ayının bereketlerinden olarak gördüğünü dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ebedî azaptan kurtuluş olan, böyle müstesna bir ay. İçinde Leyle-i Kadr’in olduğu böyle müstesna bir ayın içerisinde maşallah bu kitap fuarlarıyla birlikte bir de Büyük Çamlıca Camimizin altında inşallah müzemizi de açıyoruz. Ve bu müzede senede bir, bazen iki kez elimizdeki tüm objeler sergilenecek ve milletimize tamamıyla bu objeler inşallah onların hizmetinde olacak” diye konuştu.

Salgın sebebiyle iki yıldır ara verilen fuarların bu yıl yeniden başlamış olmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim medeniyetimiz, az önce Diyanet İşleri Başkanı’mızın da ifade ettiği gibi, ‘Ikra bismi Rabbikelleziy halak’, ‘Yaradan Rabbinin adıyla oku’ emri üzerine bina edilmiştir. Ümmü’l kitap Kur’an-ı Kerim’i ruhu, lafzı ve cismiyle her şeyin üzerinde tutan bir kültürel müktesebata sahibiz. Biraz sonra açılışını yapacağımız İslam Medeniyetleri Müzesi’nde Kur’an-ı Kerim’in en güzel şekilde yazılışından mahfazalarına kadar pek çok sanat eseri de sergileniyor. Böyle bir medeniyetin mensuplarının kitap dostu olması kadar tabii bir durum yoktur. Tarihimizde 50-60 yıllık hayatlarına 500’e yakın eser sığdıran, bunlardan günümüze kalanlarını dahi hakkıyla okuyup hıfz etmenin bir ömre bedel olduğu Gazali gibi, İbni Sina gibi abidevi isimler vardır. En büyük vasfı fetihler yapmak, devletler kurmak olan ecdadın ‘Kalem kılıçtan keskindir’ sözü okumaya ve yazmaya verdiği öneme işaret eder.”

“OKUMA ORANI SON 14 YILDA 2 KATINDAN FAZLA ARTTI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Ülke ve millet olarak beka mücadelesi yürüttüğümüz asırlarda sadece topraklarımızı, sadece kardeşlerimizi geride bırakmakla kalmadık, aynı zamanda kültürel bir çoraklıkla da karşı karşıya kaldık. Uzunca bir süre devam eden Türkiye’nin geri kalmışlığı, sadece insanlarımızın günlük hayatlarındaki yokluklar, yoksulluklar, eksiklerle ilgili değildi. Asıl geri kalmışlığı zihinlerde yaşamıştık. İnsanların kılıklarına, kıyafetlerine, ibadetlerine, konuşmalarına, oturmalarına, kalkmalarına takılıp kalanlar milletimizin aklıselim, zevkiselim, kalbi selim gibi bizi biz yapan asıl mirasına sırt dönmüştü. Ülkemizin son 20 yılda gerçekleştirdiği büyük demokrasi ve kalkınma atılımının en güzel, en hayırlı neticelerinden biri, milletimizin diğer alanlarla birlikte okuma, yazma, üretme konusunda da önünü açmış olmasıdır.”

Bugün Türkiye’nin kitap üretimi ve sektörün büyüklüğü bakımında Uluslararası Yayıncılar Birliği içinde ilk 10’da yer aldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Mesela 2000 yılında ISBN numarası verilen kitap sayısı 9 bini bile bulmazken, bu rakam geçtiğimiz yıl 87 binin üzerine çıkmıştır. Önde gelen araştırma şirketlerimizin yaptıkları çalışmalar, okuma oranının son 14 yılda 2 katından fazla arttığını göstermektedir. Bu artışın en çok da gençlerimiz arasında yaşanıyor olması, geleceğimiz adına bize ümit vermektedir” dedi.

Türkiye Diyanet Vakfı’nı, 1983 yılı ramazanından beri gerçekleştirdiği fuar için tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuara katılan yayınevleri ve yazarlar ile tüm katılımcılara bereketli bir fuar diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ilk haftası geride bırakılmak üzere olunan mübarek Ramazan-ı Şerifi tebrik ederek, “Rabbimden bizleri sağlıkla afiyetle huzurla Ramazan-ı Şerife kavuşturduğu gibi bayrama da eriştirmesini temenni ediyorum” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.

“MEDENİYETLER KÜLTÜR, SANAT VE BİLİME DEĞER KATAN ŞEHİRLERİN ORTAK ESERİ OLARAK GELİŞMİŞTİR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Büyük Çamlıca Camii Külliyesinde yer alan Millî Saraylar İslam Medeniyetleri Müzesi’nin açılış töreninde yaptığı konuşmada ise, tarih boyunca mekânla insanın buluştuğu yerlerde öncelikle şehirlerin kurulduğunu, ardından da medeniyetlerin inşa edildiğini söyledi.

Medeniyetlerin, kültür, sanat ve bilime değer katan şehirlerin ortak eseri olarak geliştiğini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her medeniyet kendi ahlak, sanat, felsefe ve din anlayışı çerçevesinde şehre bir anlam, bir kimlik kazandırmıştır. Şehirlerin kimlikleri tarihî, edebî ve kültür sanat birikimleri ile şekillenmiştir. Türkiye birçok medeniyete beşiklik etmiş, farklı inanç ve kültürleri potasında eritmiş, tarihin akışında başrol oynamış çok özel bir coğrafyadır. Kadim şehirlerimizin her biri birer açık hava müzesidir. Bu coğrafyanın göz bebeği olan İstanbul ise bizim en büyük müzemizdir” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

“İSTANBUL’UMUZ BU ESERİ DE GURURLA TAŞIYACAKTIR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bütün klasik müzelerin sadece maziyi muhafaza ederken İstanbul’un mazi ile bugünün iç içe geçtiği, bir arada hayat sürdüğü bir müze hüviyetinde olduğunu belirterek şöyle devam etti: “İstanbul’un en taze incisi Büyük Çamlıca Camii’ni de bünyesindeki sanat galerisi, kütüphanesi, konferans salonu, atölyeleri ve müzesiyle coğrafyamızın zenginliğinin nişanesi olarak asırlar boyunca hizmet verecek bir eser olarak medeniyet mirasımıza Allah’a hamdolsun kazandırdık. Bu vesileyle geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz camimizin ve müzemizin inşasında büyük katkıları olan Gürsoy ailesinden Abdurrahman kardeşimizi rahmetle yâd ediyorum. Gerçekten de yaklaşık üç yıl önce ibadete açtığımız camimiz ve külliyemiz İstanbul’un siluetine değer katan bir eser oldu.”

İslam Medeniyetleri Müzesi’nin külliyenin en önemli bölümlerinden biri olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müzemizde sergilenecek eserler bu topraklara yepyeni çehre kazandıran İslam medeniyetinin bin yıllık birikimini temsil ediyor. Millî Saraylar idaremiz tarafından hazırlanan bu müzenin tematik bölümlerinde İstanbul’daki seçkin müzelerden getirilen 650 eser sergileniyor. Bunlar arasında Peygamber Efendi’mizin eşyalarından Kur’an-ı Kerim’in ilk nüshalarına, Türk dokuma sanatının örneklerinden, mimari ve dekoratif eşyalara, Hüsnü Hat sanatından, çini örnekleri ne kadar her biri diğerinden kıymetli eserler de bulunuyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslam Medeniyetleri Müzesi’nin şehre, ülkeye ve kültür sanat dünyasına hayırlı olmasını dileyerek şunları kaydetti: “Muhteşem tarihimizin, kadim medeniyetimizin en kıymetli izlerini gelecek nesillere taşıyacak olan bu müzenin şehrimize ve ülkemize kazandırılmasında emeği geçenleri özellikle tebrik ediyorum. İstanbul’un tarihî, coğrafi ve kültürel yapısını yansıtan, şehrimize çok yakışan bu müzenin ziyaretçileri, medeniyetleri inşa eden asli gücün ilim ve hikmet olduğunu fark edeceklerdir. Diğer bütün kültür sanat eserleri, işte bu ilim ve hikmet çatısının altında kendini üretmekte, inşa etmekte, yükseltmekte, geliştirmektedir. Asırlar boyunca tıptan edebiyata, mimariden giyime, astronomiden şehirciliğe her anlamda dünyanın öncülüğünü yapan bir medeniyetin mensupları olarak önce kendimizi tanımaya ihtiyacımız var. İslam medeniyetini yok sayarak dünya tarihi yazmanın ve bilimde bu günkü seviyeye nasıl gelindiğini kavramanın imkânsızlığı müzemizde sergilenen eserler sayesinde bir kez daha anlaşılacaktır. Asırlar boyunca farklı inanışların, farklı kültürlerin, farklı yaşama biçimlerinin beşiği olmuş İstanbul’umuz bu eseri de gururla taşıyacaktır.”

Tüm Haberler

 

kaynak:https://www.tccb.gov.tr/haberler/410/136410/cumhurbaskani-erdogan-islam-medeniyetleri-muzesi-nin-acilis-torenine-katildi

 

 

 

 

 

 

Son Güncelleme: 08 Nisan 2022