Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Ankara’da Bawırjan Momışulı ile ilgili yeni kitap tanıtıldı

Ankara’da Bawırjan Momışulı ile ilgili yeni kitap tanıtıldı
REKLAM ALANI

Ankara’da Bawırjan Momışulı ile ilgili yeni kitap tanıtıldı

23 Aralık 2021’de Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliğinin organizasyonu ile Sovyetler Birliği kahramanı, İkinci Dünya Savaşı’nın şanlı komutanı, askeri stratejist ve yazar Bawırjan Momışulının doğumunun 111. yıldönümüne ithafen Türk bilim adamı Aşur Özdemir’in “Türkistan’ın od balası Bawırjan Momışulı” kitabının tanıtım toplantısı yapıldı. Etkinliğe Türk aydınları, Kazak ve Türk öğrenciler ve medya temsilcileri katıldı.

Toplantıda konuşan Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekulı bu yıl Kazakistan bağımsızlığının 30. yıldönümü kutlandığını ve ülke bağımsızlığını ilk tanıyan kardeş ülke Türkiye’nin özel yeri olduğunu kaydetti. Bu bağlamda Büyükelçi, Türkiye’de pek çok etkinliğin yapıldığını hatırlatarak, bugünkü etkinliğin de bağımsızlığın yıl dönümüne ve büyük Kazak kahramanı ve yazar Bawırjan Momışulı’nın doğumunun 111. yıl dönümü gününde şükranla yad etme etkinligi olduğunu ifade etti.

Saparbekulı, bu tür etkinliklerin kültür ve edebiyatın gelişmesinde özel bir rol oynadığını ve iki ülke arasındaki kardeşliği daha da geliştirdiğini kaydetti.

Momışulı’nın kahramanlığı ve askeri dehası hakkında konuşan Büyükelçi, “Momışulı, Sovyetler Birliği vatandaşı ve Kızıl Ordu komutanıydi. Ancak o, hayatı boyunca millî kimliğini koruyan ve millî ruhu yükselten, halkının öz evladıdır. Bu nedenle Momışulı, o dönemde yaygın olarak soyadında kullanılan “ov” ekini kullanmayarak oğlu anlamına gelen “ulı” ekiyle “Momışulı” soyadını gururla taşıyan gerçek bir kahramandır” dedi.

Büyükelçi, Göktürkler zamanında İlteriş Kagan ve Bilge Kağan’ın milli ruhunu yükselttiği gibi kazak aydınlarının milli ruhunu yükseltmeye hizmet edenler arasında Momışulının ön saflarda yer aldığını ifade etti.

Etkinlikte konuşma yapan söz konusu eserin yazarı, ünlü bilim adamı, öğretim üyesi, türk dili ve edebiyat ve tercüman Aşur Özdemir, Türkistan’ın kalbi konumundaki Kazakistan devletinin tarihini, medeniyeti ve edebiyatını kısaca anlatarak, El-Farabi, Hoca Ahmet Yasevi, Abay ve Yusuf Has Hacib gibi ulu zatların doğduğu topraklarda dünyaya gelen Bawırjan Momışulı’nın kim olduğunu, hayatını, savaş zamanındaki yaşadığı olaylarını ve savaştan sonra yazar olarak sürdüğü hayatı genişçe anlattı.

Aşure Özdemir’in Kazak dili, edebiyatı ve kültürü ile ilgili makalelerinin bilimsel dergilerde ve basılı yayınlarda yayınlandığını ayrıca hatırlatmakta fayda var.

Bununla birlikte, unutulmamalıdır ki Özdemir Abay Kunanbayoğlu, Alihan Bökeyhan, Turar Rıskulov, Şerhan Murtaza gibi ünlü Kazak yazarları ile şairler A.Kunanbaioğlu, A.Bökey, M.Dulatov, S.Köbeyoğlu, S.Toraigırov, A.Kekilbayev, Ş.Murtaza ve diğerlerini Türkçeye kazandırdı ve Kazak şair ve yazarlarını Türk okuyucularla tanıştırdı.

Etkinlik sırasında Bawırjan Momışulı’nın kendi sesiyle yaptığı kısa bir belgesel film gösterildi. Seyirci filmden derinden etkilenerek Momışulı’nı daha iyi tanıma fırsatı buldu.

Toplantıda Ankara’da okuyan doktora öğrencisi Gainolla Almatov tarafından Kazak kuyi seslendirildi.

Etkinliğin sonunda Büyükelçi Abzal Saparbekuly, Türkiye’de Kazak medeniyeti ve kültürünün tanıtılmasında emeği geçen Malatya Büyükşehir Belediyesi Başkanının Danışmanı Hamit Özpolat ve şair, yazar İLESAM yönetim kurulu üyesi İlter Yeşilay’a “Kazakistan Halk Asamblesinin 25.yıl dönümü madalyasını” takdim etti. Ayrıca Büyükelçi “Türkistan’ın od balası Bawırjan Momışulı” kitabının yazarı Aşur Özdemir’e “Kazakistan Cumhuriyeti’nin Bağımsızlığının 30. Yıldönümü”ne ithafen çıkarılan gümüş hatıra parası takdim etti.

Toplantıda konuşan İLESAM Yönetim Kurulu üyesi şair, yazar İlter Yeşilay, Kazakistan Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı – Elbaşı, Türk Konseyi Onursal Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev’e Türk dünyası adına teşekkür etti. “Kazakistan ve Türkiye arasındaki dostluk daim olsun!” diye sözlerini sonlandırdı.

Toplantı, yazar ve tercüman Aşur Özdemir’in okuyucular için kitap imzalama merasimi ile sona erdi.

Aşur Özdemir’in “Türkistan’ın od balası Bawırjan Momışulı” adlı kitabı üç bölümden ve son söz kısımlarından oluşmaktadır.

Birinci bölüm Bawırjan Momışulı’nın ailesini, çocukluğunu, okul ve askerlik hayatını, ordu hayatı ve sonrası hayatını, insani niteliklerini anlatıyor.

İkinci bölümde, Bawırjan Momışulı’nın Kazak edebiyatı ve edebi çevirileri hakkındaki görüşlerini, dil ve Kazak tarihi, vatanseverlik, ana ve aile hakkındaki görüşlerini içermektedir. Ayrıca bu bölümde Komünist Parti, komünizm, Lenin ve Stalin, Sovyetler Birliği hakkında kahramanca öz düşünceleri yer almaktadır.

Üçüncü bölümde onun edebiyata bakışı, yazıları, askerî eserleri, şiirleri, atasözleri, mektupları, makaleleri ve gazete yazıları, askerî hatıratlar, seyahatler, romanlar, hikâyeler anlatılmaktadır.

 

REKLAM ALANI