Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

ALMANYA’DA SELZEDELERE 400 MİLYON EUROLUK ACİL YARDIM!

ALMANYA’DA SELZEDELERE 400 MİLYON EUROLUK ACİL YARDIM!
REKLAM ALANI
22.07.2021
A+
A-

Almanya’da Bakanlar Kurulu, selzedelere acil yardım için derhal ödenmek üzere 400 milyon euroluk paketi onayladı. Yeniden imar içinse milyarlarca euroluk fon oluşturulması planlanıyor.

Almanya’da Bakanlar Kurulu, sel felaketinden etkilenen bölgelere 400 milyon euroya varan acil yardım paketini kabul etti. Buna göre federal hükümet derhal ödenmek üzere 200 milyon euro kaynak sağlarken selden etkilenen eyaletlerin yönetimleri de 200’er milyon euroluk ödeme yapacak. Selden en çok etkilenen eyaletlerden Kuzey Ren-Vestfalya’nın (KRV) hükümeti, Perşembe günü 200 milyon euroluk yardım paketini karara bağlayacak.

Maliye Bakanı Olaf Scholz, federal hükümetin ihtiyaç halinde miktarı artırmaya hazır olduğunu belirterek “Herkese mümkün olduğunca hızlı bir şekilde yardım edebilmek için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. Scholz, yeniden imar konusunda ise milyarlarca euroluk kaynağa ihtiyaç olacağını söyledi.

“Vergiler bunun için ödeniyor”

İçişleri Bakanı Horst Seehofer de yardım çalışmalarında paranın sorun olmayacağını belirterek “Acil yardımlar özellikle malını mülkünü kaybedenlere destek amacını taşıyor. Yardımlarda örneğin kişinin geliri ya da serveti incelenmeyecek. İnsanlar, olağan dışı durumlarda kendilerine yardım edilmesi için vergi ödüyor” diye konuştu.

Derhal ödenmek üzere kararlaştırılan acil yardımlar dışında, afetten etkilenen eyaletlerdeki altyapının yenilenmesi ve yeniden imar için milyarlarca euroluk bir fon oluşturulması öngörülüyor. Fonun hacminin, hasar netleştikten sonra belirlenmesi bekleniyor. Maliye Bakanı Scholz, 2003 yılındaki sel felaketinden bu yana afet bölgesinin yeniden imarı için 6 milyar euroluk harcama yapıldığını hatırlattı.

Federal hükümetin yeniden imar fonunda da miktarın yarısını sağlayacağını belirten Scholz, “Yeniden imar milyarlarca euroya mal olacak ve yıllar sürecek. Ama eyaletlerle birlikte yükü sırtlamaya hazırız. Herkes buna güvenebilir” dedi.

İklim değişikliğine karşı fon

İçişleri Bakanı Seehofer, küresel ısınma nedeniyle aşırı hava olaylarının giderek daha kısa aralıklı ve şiddetli bir şekilde meydana geldiğine işaret ederek Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıca iklim değişikliği kaynaklı afetlere karşı bir sigorta sistemi oluşturulmasının da görüşüldüğünü kaydetti. Bunun için federal hükümet ve eyaletlerin birlikte bir yardım fonu oluşturması planlanıyor.

Alman sigorta şirketleri son sel felaketinde 4 ila 5 milyar euroluk sigorta hasarı oluştuğunu belirtiyor.

PROF. DR. ABDURRAHİM VURAL- ALMANYA

REKLAM ALANI