Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Премиерът Петков: Продължаваме да решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика

Премиерът Петков: Продължаваме да решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика
REKLAM ALANI
31.07.2022
A+
A-

Премиерът Петков: Продължаваме да решаваме големите задачи и предизвикателства пред българската икономика

 

 

 

„Важни и приоритетни решения в подкрепа на гражданите и бизнеса ще вземе на днешното си заседание правителството“, каза в началото му премиерът Кирил Петков. Той бе категоричен, че кабинетът до последния момент ще продължи да решава големите задачи и предизвикателства пред българската икономика и благодари на министрите за свършената работа през изминалите 8 месеца.

 

В рамките на заседанието Министерството на енергетиката ще направи предложение за сключване на договор за 7 карго кораба с втечнен газ, който ще подобри енергийната сигурност на България. Условието за получаване на тези количества е следващия месец служебното правителство да осигури необходимата инфраструктура от Гърция и Турция. Договорът е важна съвместна стъпка с ЕК за осигуряване на природен газ за зимните месеци, подчерта министър-председателят.

 

Правителството ще приеме новата програма за компенсация на цената на тока за бизнеса, считано от 1 юли до 30 септември. За крайните потребители ще остане таванът на цената от 250 лв./мВтч. По този начин кабинетът „Петков“ осигурява предвидимост за бизнеса за следващите месеци в условията на енергийни предизвикателства. Реално ще помогнем на 633 000 небитови крайни клиенти, каза премиерът.

 

Кабинетът дава 150 милиона лева за мярката за намаляване на цената на горивата с 25 стотинки на литър гориво при зареждане на бензиностанции. Едновременно с това стартира дейността на работна група между Агенция „Митници“ и НАП за ограничаване на износа на нефтени продукти с руски произход, считано от 5 декември, според дерогацията на ЕС. Така се дава възможност за по-голямо предлагане на горива на българския пазар, което ще намали цената им.

 

Министерският съвет ще вземе още протоколно решение, с което се дава указание на министъра на регионалното развитие за финансирането на 302 проекта на 196 общини с население от над 5,9 милиона души, каза министър-председателят Кирил Петков.

 

Правителството отпуска също 50 милиона лева за ремонти в 175 детски градини и училища в цялата страна. Средствата ще бъдат използвани приоритетно за поправки на покриви и за енергоспестяващи мерки.

 

В хода на заседанието си кабинетът ще изслуша доклада на вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов във връзка с установените нарушения при комплексната проверка на ТЕЦ Брикел и санкциите, които предстои да бъдат наложени, за да дишат гражданите на Гълъбово чист въздух. Всеки от нас има право да живее в чиста околна среда и никой не може да нарушава закона, отбеляза министър-председателят.

 

Като част от антикорупционната програма на правителството на Кирил Петков днес ще бъде представен готов законопроект от Министерството на правосъдието за защита на лицата, които подават сигнали за корупция и други нарушения. Този законопроект е важна стъпка по пътя на нашата борба срещу корупцията, подчерта премиерът Петков.

Видео

 

 

 

 

28.07.2022

 

kaynak:https://www.gov.bg/bg/prestsentar/novini/premierat-petkov-prodalzhavame-da-reshavame-golemite-zadachi-i-predizvikatelstva-pred-balgarskata-ikonomika

REKLAM ALANI