Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İlham Aliyev Brüksel’de Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Maya Sandu ile bir araya geldi

İlham Aliyev Brüksel’de Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Maya Sandu ile bir araya geldi
REKLAM ALANI
16.12.2021
A+
A-

İlham Aliyev, Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu ile Brüksel’de bir araya geldi

15 Aralık’ta Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Brüksel’de Moldova Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Maya Sandu ile bir araya geldi.

Başkan Maya Sandu devlet başkanını selamladı: Merhaba Sayın Başkan.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Merhaba, tanıştığımıza memnun oldum.

Başkan Maya Sandu: Sizinle şahsen tanıştığıma memnun oldum.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Sizi görmek büyük bir zevk.

Başkan Maya Sandu: Teşekkürler.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Bu bizim ilk görüşmemiz. Seçimlerdeki zaferinizden dolayı sizi bir kez daha tebrik ediyor ve başarılar diliyorum.

Başkan Maya Sandu: Çok teşekkür ederim.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Umarım ülkelerimiz arasındaki ilişkiler olumlu yönde gelişmeye devam eder. Bu bağlamda, kişisel temaslar çok önemli bir rol oynamaktadır.

Başkan Maya Sandu: Evet, var. Çok teşekkür ederim Sayın Başkan. Gaz krizi sırasında bizi desteklediğiniz için teşekkür etmek istiyorum. Potansiyel çözümleri keşfedebiliriz. Sonunda kısa vadeli bir çözüm bulduk. Ancak enerji sektöründeki işbirliğimizi görüşmek istiyoruz. Elbette, ticari işbirliğimizi derinleştirmek ve görüş alışverişi fırsatlarını keşfetmekle her zaman ilgileniyoruz. Moldova’daki iş ortamını iyileştirmekle çok ilgileniyoruz. İnsanlarımız için daha fazla iş yaratmak istiyoruz. Yabancı yatırımcıları çekmek ve diğer tüm ülkeler gibi yeni pazarlar keşfetmekle ilgileniyoruz. Böylece,

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Evet, size katılıyorum. Hükümetlerarası ortak komisyonun faaliyetlerini de güçlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Komisyonun yeni bir toplantısı yapılmalı. Çünkü komisyon üyeleri neredeyse on yıldır bir araya gelmiyor. Bazı verilere baktım ve karşılıklı ticaret seviyesinin çok küçük olduğunu gördüm. Bence arttırma potansiyeli var. Ama bunun için dediğiniz gibi iş dünyasının bir araya gelmesi gerekiyor. Komisyonun bir toplantısı olursa, karşılıklı ticaret seviyesini yükseltebilmemiz için potansiyel yatırım fırsatları, iş ortamı hakkında da sunumlar yapabilirler. Birbirimize sunabileceğimiz birçok mal tespit edebileceğimizi düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Avrupa kurumlarıyla enerji işbirliği konusunda aktif olarak çalışıyoruz. AB üyesi ülkelerle işbirliği ve yeni pazarlara erişim bizim için büyük önem taşıyor. Dolayısıyla bu konuda ortak bir paydada buluşacağımızı düşünüyorum.

Görüşmede ayrıca Azerbaycan ve Moldova’nın her zaman birbirlerinin toprak bütünlüğünü destekledikleri belirtildi. Uluslararası kuruluşlarda işbirliği, yakın gelecekte hükümetler arası komisyonun bir sonraki toplantısının yapılması, iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında siyasi istişarelerin yapılması, enerji, yatırım alanlarında işbirliği ve ülkelerimizin iş çevreleri ele alındı.

kaynak:https://president.az/articles/54634

REKLAM ALANI